Champagne er en berømt mousserende vin fra den nordøstlige del af Frankrig. Hvad der gør Champagne unik, er, at den udvikler sin brus naturligt under gæringen, uden brug af kunstig kulsyre. Historisk set blev metoden til at skabe bobler i Champagne finpudset i det 18. århundrede af Dom Pérignon, en benediktinermunk og kældermester ved Hautvilliers-klostret. Han blev berømt for at have sagt, “Jeg drikker stjerner,” da han første gang så boblerne i vinen.
Champagne kan kun kaldes “Champagne,” hvis den er dyrket, produceret og fremstillet i det geografiske område af samme navn i Frankrig. Denne eksklusivitet, kombineret med den krævende fremstillingsmetode, bidrager til Champagne’s høje pris og anerkendelse. Andre lande producerer også mousserende vine, men de har forskellige navne som Cava i Spanien, Prosecco, Lambrusco eller Asti spumante i Italien, Sekt i Tyskland og Cremant i andre franske vinområder. Hvad der adskiller Champagne er dens unikke smag, som kombinerer syre, friskhed, elegance og mineralitet, takket være regionens særlige jordbund. Champagne kommer i forskellige stilarter, der bruger druer som pinot noir, pinot meunier og chardonnay, hver med deres unikke karakteristika.
“There comes a time in every woman’s life when the only thing that helps is a glass of champagne”
Historisk set er det en korrektion, at Dom Pérignon forsøgte at undgå bobler i sin vin, da naturlige bobler opstod i nordlige vine. Metoden med tilsætning af gær og sukker for at frembringe bobler blev faktisk udviklet af englænderne omkring 1660 og blev senere forfinet af franskmændene.
I det 18. århundrede blev Champagne-huse grundlagt, og produktionsmetoderne forbedredes gradvist. Champagne blev først stort set tør i midten af det 20. århundrede, selvom smagen stadig kan variere fra halvtør til sød.
Bliv en del af Champaniac klubben og modtag gode tilbud, invitationer til smagninger og events og eksklusive rabatter.