Champagne druer

Der anvendes primært 3 druer sorter til fremstilling af Champagne: pinot noir, pinot meunier og chardonnay. Der er dog i alt 7 drue sorter, som er tilladt at dyrke i Champagne-regionen, men man støder sjældent på de sidste 4 sorter, som er Pinot blanc, Fromonteau gris, Petit meslier og Arbane. De 3 førstnævnte druer udgår ca. 99% af produktionen.

Producenten kan anvende enten alle 3 sorter, to af dem eller blot en enkel. Dette er afhængigt af hvilken champagnetype der ønskes fremstillet. De 3 drue sorter bidrager med noget forskelligt og har hver deres særlige kendetegn.

Pinot noir

Pinot Noir er en blå drue som er vanskelig at dyrke. Den er kendt for sin lette smagsmæssige karakter. Den har stor modtagelighed for jordens karakteristika, hvilket afspejler sig i druens smag. Druen er vanskelig at dyrke og meget følsom overfor råd.
Druen er glad for køligere vækstbetingelser, og er derfor glad for at blive dyrket i det nordøstlige Frankrig, hvor Champagnen bliver til. Duft og smag er helt speciel med megen violduft og mange smagslag i munden.
Pinot noir klarer sig bedst i køligt kalksten terræn og står for ca. 38% af beplantningen i distriktet. Det er Pinot Noir der tilføjer rygrad og krop til blandingen, og der giver vine med afslørende aroma af røde bær og masser af karakter. Produkter lavet udelukkende på blå druer kaldes blanc de noirs (Hvid af sorte).
Blanch de noir er kraftige og tunge champagner og gør sig godt til hovedretten.

“My only regret in life is that I didn’t drink enough Champagne”

John Maynard Keynes

Pinot meunier

Endnu en blå drue – men måske den mindst kendte af Champagne-druerne. I de senere år har producenterne fået øjnene op for, at druen tilfører Champagne krop og rigdom i smagen. Man mener, at Pinot Meunier er en mutation af Pinot Noir, og druen dukkede for første gang op i litteraturen i det 15. århundrede.

Navnet stammer fra det franske “Meunier” og det tyske “Müller”, som begge betyder møller. Navnet hentyder til det nærmest melstøvsagtige lag på undersiden af vinstokkens blade. Det ser faktisk ud som om, at man har drysset mel på bladene.
Pinot Meunier er én af de mest dyrkede druer i Frankrig, men for de fleste vinkendere, er den faktisk mere eller mindre ukendt. Druen er meget hårdfør og kan modnes i selv meget kolde år, da den springer ud senere. Den står for ca. 32% af beplantningen i distriktet.
Meunier udviser toner af ristet eller nybagt brød, karamelliseret sukker og tilføjer rundhed til vinen. Meunier giver smidige og frugtagtige vine, der har tendens til aldre hurtigere end deres Pinot noir kolleger.

Chardonnay

Chardonnay er Champagnens eneste grønne drue. Den menes at stamme fra Bourgogne, men er i dag udbredt over hele verden.

Chardonnay er i sig selv en meget duft- og smagsneutral drue, som er meget modtagelig for det tertiære islæt og fadenes præg. Champagne kan ikke leve uden Chardonnay.
Chardonnay giver fint duftende vine med karakteristiske noter af blomster, citrus og til tider mineraler. Champagne, der laves udelukkende på Chardonnay-druen (grøn), er kendt som blanc de blancs (hvid af hvide)

Druen er nem at dyrke og kendt for at være meget tilpasningsdygtig i forhold til klima og dermed med mange smagsvarianter, alt efter hvor den plantes. Den står for ca. 30% af beplantningen i distriktet og tilfører strenghed og elagance til champagne. Druesmagen er smørblød og elegant. På grund af det høje syreniveau, har vinene lagringspotentiale.

Som ung har den svag duft og er blomsterpræget med duft af hvide blomster og citrus. Selve smagen kan være skarp og metallisk med svag æbletone og mineralitet.

I den mere modne udgave, bliver citrusnuancerne mere tydelige og komplementeres af eksotiske frugter såsam passionsfrugt, mango og ananas. Duften får nuancer af nyristet brød og kaffe.

Spar 10%

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få 10% rabat på din første ordre