Champagne typer

Blanc de blancs

Blanc de blancs er lavet på ren Chardonnay drue. Blanc de blancs betyder oversat hvid fra hvid. Går rigtig godt til aperitif på grund af sin lette og tørre stil. Der findes også fyldigere Blanc de blancs, som uden problemer kan bruges til de mere krævende retter.
Blanc de blancs Champagne vil fremgå tydeligt af etiketten, da champagneproducenter er meget stolte af at kunne præsentere en Blanc de blancs, idet der er tale om champagner af høj kvalitet.

Blanc de noirs

Her har du Blanc de blanc’s modstykke. Her er nemlig tale om Champagne produceret på blå druer alene. Der kan altså kun bruges druer af typerne Pinot Noir og/eller Pinot Meunier i fremstillingen. Vinen er aldrig mørk, men den er mere gul eller guldfarvet i stilen. Eller ofte et rødt skær. Vinene er mere kraftfulde og går til både ost og almindelige middage.
Blanc de Noir Champagne vil fremgå af etiketten.

Rosé

Måske den mest romantiske af alle Champagner. Rosé Champagne kan produceres på 2 måder. Den ene metode (den traditionelle) laves ved, at man tilsætter lidt almindelig Pinot Noir vin til basevinen eller cuvéen inden 2. gæring. Dette kaldes blendet metoden.
Den anden metode (gæringsmetoden eller skindkontaktmetoden) laves ved, at man presser drueskindet, så drueskindet har kontakt med druemosten i kort tid inden selve gæringen. Dermed fremkommer farven. Ofte er det mere gastronomiske vine og her venter meget store smagsoplevelser! 

Non Vintage Champagne

Non Vintage Champagne ligger tæt på 90% af den samlede produktion af Champagne. Non Vintage Champagne er oftest billigere end Vintage Champagne, fordi Champagnen blandes af flere forskellige årgange istedet for ét høstår. Hvis der ikke er angivet et årstal på Champagneflasken, kaldes Champagnen for Non Vintage Champagne. Alle Champagne producenter skal hvert år sætte minimum 20% af deres producerede Champagne til side, som kan bruges i senere Non Vintage Champagner.
Det er ofte sådan, at Non Vintage Champagne blends bliver blandet af druer fra op til 80 forskellige marker. Da denne Champagnetype (stort set) var den eneste i mere end 100 år, kaldes den ofte for klassisk Champagne.
Champagne skal lagre minimum 1 år, inden den frigives til markedet, men det er næsten standard, at producenter forlænger denne periode til 2-4 år for at tilføje Champagnen mere kompleksitet og raffinement.

“Remember gentlemen, it’s not just France we are fighting for, it’s Champagne!”

Winston Churchill

Vintage Champagne

Årgangschampagne, i modsætning til NV (non-vintage) champagne, er fremstillet udelukkende fra druer høstet i et enkelt år. Dette gør den generelt mere kompleks og kraftfuld på grund af de unikke karakteristika fra det specifikke år. 
For at opnå den højeste kvalitet lagres vintage champagne i mindst 3 år på flasken sammen med bundfaldet fra den anden gæring. Disse flasker kan først sættes til salg tidligst 5 år efter høsten, hvilket giver dem tid til at udvikle deres smagsprofil og kompleksitet.Det anbefales at lade vintage champagne modne yderligere i mindst 2 til 5 år, efter at de er frigivet på markedet, for at opnå det optimale udtryk af deres karakteristika, før de nydes i glasset.

Prestige Cuvée

Her kan vi sædvanligvis tale om toppen af poppen indenfor Champagne. Prestige Cuvée er oftest husets bedste Champange, som er anset for at være det fornemste, som huset kan præstere. Prestige Cuvée vinene bliver oftest blandet af druer alene fra Grand Cru marker, men det hænder, at også druer fra Premier Cru smutter med i blandingen.

Enkeltmarkschampagne

Før i tiden var det sjældent med enkeltmarkschampagne, det var sjældent udbredt blandt de store huse. Men i dag er verden (heldigvis) anderledes og de mange seriøse små growers laver nogle top-top enkeltmarkschampagner som oftest er super gode køb når der tænkes pris/kvalitet. Det er uden tvivl meget spændende top vine! I forhold til de store kendte huse koster de måske 1/3 del af prisen.

Spar 10%

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få 10% rabat på din første ordre